Huisregels

Dojo-etiquette en gedragscode

 

Elke dojo en sensei heeft zijn eigen visie, maar volgt de richtlijnen van de verschillende karatestijlen, zoals Goju Ryu, Kyokushinkai, Shito Ryu, Shotokan en Wado Ryu. Deze stijlen zijn allemaal voortgekomen uit dezelfde oorsprong, waarbij grootmeesters hun unieke benadering wilden benadrukken. Hoewel elke stijl specifieke kenmerken heeft, zijn de basiselementen vaak terug te herkennen, ongeacht de stijl die je beoefent.

 

De zogenaamde "bijbel" van de vechtkunsten, de Bubishi, biedt diepgaande uitleg over de principes van onder andere karate. Daarnaast legt het verbanden tussen de verschillende budo-disciplines, oftewel de moderne Japanse krijgskunsten.

 

Betreden van onze dojo

 

De karateka buigt bij het betreden van de dojo als teken van respect.

 

Vaak zeggen ze “Osu” (押忍), een beleefde en respectvolle groet in de karatecultuur. Deze ceremonie wordt herhaald als de dojo wordt verlaten

 

Begin van de training gaat volgens de Japanse groetceremonie en bestaat uit 8 stappen

 

Musubi Dachi. Voeten in een V-vorm, voordat de ceremonie begint. Alle karateka’s gaan naast elkaar staat in orde van graduatie. De Shihan/Sensei staat voor de groep en de oudste leerling staat aan de linkerzijde. Allen voeten in V-vorm en armen ontspannen langs het lichaam.

Seiza is een formele kniezit. Op het teken seiza (gegeven door Sensei/Senpai) gaat eerst de leraar zitten en daarna de leerlingen. Eerst linkerknie en dan rechterknie. Handen in vuistvorm in de heupen.

Mokuso. (Gegeven door Sensei/Senpai) Ogensluiten (de geest wordt hierbij leeggemaakt en je gaat je geestelijk en mentaal op de les voorbereiden om optimaal en geconcentreerd te kunnen trainen)

Mokuso yame. (Gegeven door Sensei/Senpai) Einde meditatie en iedereen opent zijn ogen. De Shihan/Sensei draait zich om naar Shomen (locatie van foto waar karate grondlegger staat)

Shomen ni rei. (Gegeven door Sensei/Senpai) groeten naar de grondlegger. Geen Osu

Sensei ni rei. (Gegeven door Sensei/Senpai) De Shihan/Sensei draait zich om naar klas waarna iedereen buigt en geeft Osu

Otogai ni rei. (Gegeven door Sensei/Senpai) groeten naar alle aanwezigen in de Dojo en geeft Osu

Kiritsu. (Gegeven door Sensei/Senpai) iedereen staat op en op teken Sensei/Senpai een buiging en geeft Osu

 

 

Afsluiting van de training

 

Aan het einde van de les wordt dezelfde groetceremonie herhaald als teken van respect en dankbaarheid.

 

Dit ritueel benadrukt discipline, respect en concentratie, wat essentieel is in karate